Geloof en Wetenschap

Zo nu en dan zullen enkele inzichten worden toegevoegd. Onderstaand is nu nog een paar losse items die niet direct pasten bij de andere tabbladen.

“Bioloog Stephen Jay Gould, die aangaf dat geloof en wetenschap ‘niet overlappende magesteria’ zijn. Ze houden zich simpelweg bezig met verschillende dingen en kunnen elkaar daarom niet in de weg zitten.” is een gemakkelijk weg om een gesprek daarover te vermijden. En om geloof weg te zetten als niet wetenschappelijk ………verantwoord?

De wetenschap heeft soms ideologische veren die kunnen leiden tot botsingen met religie. En dan volgt al snel dat het geloof (in een Grotere Werkelijkheid) dan onze direct waarneembare werkelijkheid niet voor de hand liggend is.

Onderstaand boek Magesteria van Nicholas Spencer geeft een ander beeld. Geloof en wetenschap bevinden zich niet in gescheiden compartimenten, nu niet en in het verleden niet. Nicholas Spencer neemt zijn lezers mee op een lange reis, die begint in maart 415, toen in Alexandrië een circa zestig jaar oude vrouw genaamd Hypatia door boze christenen uit haar wagen werd gesleurd en vermoord. Zie verder https://geloofenwetenschap.nl/de-complexe-geschiedenis-van-de-relatie-tussen-geloof-en-wetenschap/

Hieronder nog enkele links naar boeken over geloof en wetenschap. https://studiewinkel.nl/product/9789044137095/Geloof-en-wetenschap?gclid=EAIaIQobChMI9KqfyJv_gQMVCL3VCh33BQBpEAQYFCABEgIZ9PD_BwE

Alle verstand te boven Cees Dekker | Boek jongbloedmedia.nl

Gedrag in een levende (vivo) of niet-levende (vitro) omgeving. Veel wetenschappers hebben over een lange periode gedaan alsof “processen” in een levend lichaam waren te begrijpen vanuit een redelijk overzichtelijk model. Gelukkig is dat tegenwoordig (2024) duidelijk aan het veranderen. Een voorbeeld uit Technisch Weekblad van september 2024; citaat: “…… Het chip platform dat we gaan ontwikkelen moet meer inzicht geven in het lokale energieverbruik en elektrisch gedrag van neuronen. Neuronen functioneren in complexe netwerken en dat is tot op heden lastig te onderzoeken in vivo (in het lichaam). Bovendien ontbreekt het aan een goed in vitro (buiten het lichaam) laboratoriummodel om de elektrische activiteit en energiehuishouding van neuronen tegelijkertijd te kunnen meten. “Terwijl dit heel belangrijk is om te weten, zeker in patiënten met mitochondriële syndromen en andere zeldzame hersenziektes, alsmede gedurende veroudering”, aldus Koopman………..” Het grote verschil binnen een “vivo” dat zich geheel anders kan gedragen dan “vitro” wordt ook duidelijk erkent, helaas nog wel met woorden waaraan verschillende betekenissen kunnen worden gegeven, zoals “complexe netwerken” (Persoonlijk denk ik, beheerder website, dan: Wij begrijpen er nog veel te weinig van…..en er wordt nog steeds gestreefd om dat (een levend systeem…..) beheersbaar / meetbaar te maken en/of te verkrijgen.